UNDERHÅLL TRÄTERRASS

UNDERHÅLLA EN TRÄTERRASS: TIPS FÖR RENGÖRING OCH SKÖTSEL

Den första frågan att ställa sig själv när det gäller din nya terrass är: vill jag behålla terrassens ursprungliga utseende? Eller skulle jag vilja utsätta terrassen för naturligt väder och därmed synliggöra slitage och miljöpåverkan?

Beslutet är helt upp till dig och för att uppnå önskat resultat visar vi gärna några tips och tricks för rengöring och skötsel av din terrass, beroende på vad du väljer.

VÄDRET OCH DIN TRÄTERRASS

Men innan vi visar några tips vill vi visa väderets påverkan på din träterrass. Det finns fem olika hållbarhetsklasser för trä, varvid trä i klass ett är särskilt hållbart och trä i klass fem minst hållbart. Så se till att du använder rätt träslag på terrassen.
Till exempel får fukt och snö i skuggiga områden av vissa typer av trä mögel och mossa att växa mycket snabbt på grund av fukten som samlas i dem, eftersom de är mycket absorberande. Vind och sol, å andra sidan, kan bleka plankans färg, sprickor kan också förekomma i träet och torrheten orsakad av solen och dess UV-strålar gör den spröd.

TRÄET SPELAR EN AVGÖRANDE ROLL

Träets natur påverkar därför dess motståndskraft mot miljöpåverkan.
Ta reda på om det valda materialets hållbarhet innan du bygger din träterrass så att du kan underhålla den optimalt genom åren och din terrass förblir så vacker som du vill att den ska vara under lång tid.
Det är en naturfråga att träet bleknar och blir grått och en silvergrå patina utvecklas. Om det är precis vad du vill, finns det inte många saker att tänka på. För att bevara träets ursprungliga utseende genom åren finns det några däremot vissa saker man kan tänka på, om än inte för stora och komplicerade.

Regelbunden användning är då också värdefullt, för: Känslan av att beundra resultatet på den nyskötta hemterrassen efter jobbet är alltid en framgång.

RENGÖR TERRASSEN ORDENTLIGT

Du bör sopa din träterrass regelbundet mot grov smuts som löv eller jord som tagit sig upp. På detta sätt förhindrar du fuktiga fläckar på träet, som under vissa omständigheter främjar mögel, svamp och mossangrepp. En stor, tjockborstig plastkvast är bäst för detta. Om du vill att träet ska förändras till följd av väderförhållandena görs ditt jobb med sopning.

Men om du vill behålla din terrass som den såg ut i början är det inte riktigt nog. Kontrollera regelbundet om det finns torra fläckar och ruttna på din terrass så att du kan reagera så snabbt som möjligt och reparera skadan.

SKÖTSELTIPS FÖR ATT UNDERHÅLLA OPTIKEN

Det är lämpligt att rengöra träet regelbundet med rent vatten eller speciella terrassrengöringsmedel.
Använd inte hushållsrengöringsmedel vid rengöring och var försiktig när du använder en högtrycksrengörare. Annars kan träskador uppstå!

Skarpa rengöringsmedel bör undvikas till varje pris, eftersom syran angriper de fina träfibrerna. Högtryckstvätten kan också skada träfibrerna eftersom vattentrycket är mycket högt. Detta gör att fibrerna kan räta upp och träet blir sprött och kan spricka, särskilt med mjukare träslag.
Om det är nödvändigt att rengöra träterrassen noggrannare räcker vanligtvis tvålvatten och en mjuk skurborste.
Då är allt du behöver göra att gå på knäna och skrubba försiktigt men noggrant.

INNAN DU OLJAR IN TERRASSEN

Det finns olika trä hygienprodukter i , inklusive pigmenterade och färglösa oljor. Vilket du använder för ditt utomhusutrymme är upp till dina personliga preferenser.
Om du har valt terrassen på terrassen på grund av deras vackra färg bör du använda en färglös olja. På detta sätt förfalskas inte träets färg av den redan pigmenterade oljan.
Men om färgen var av sekundär betydelse vid val av plankor kan du använda en färgad olja som trollar fram önskad färg på golvet. För att återställa de gråa golvbrädorna till sin gamla friskhet hittar du även lämpliga produkter för nedtoning i specialbutiker.

Innan du börjar olja in bör du ha följt de tidigare tipsen. Se till att träplankorna är väl torra i 3–5 dagar. Både vår och sensommar eller tidig höst rekommenderas som lämpliga årstider för detta.

OLJA TRÄTERRASSEN

I allmänhet bör du upprepa oljningen av terrassen en eller två gånger om året. För att behålla utseendet, applicera oljan med en enkel, bred borste, en svamp eller en korthårig rulle. Upprepa denna process om det behövs, eftersom det vanligtvis är nödvändigt med ett nytt skikt för ett optimalt resultat. Beroende på oljans sammansättning skyddar den också träet från mögel och svampangrepp.

Efter ungefär ett dygn kan du använda din nyskötta träterrass igen. Sätt ut dina trädgårdsmöbler igen, skäm bort dig själv och njut av resultatet av ditt arbete.

EN LÅNGVARIG TERRASS

Om du upprepar dessa tips regelbundet kommer din träterrass att tacka dig med sin långvariga skönhet och du kommer att se: ansträngningen är alltid värt det.

Lycka till och njut av tiden och det vackra vädret utomhus på din nyligen välskötta terrass.