RENGÖR PARKET

RENGÖRINGSPARKETT: TIPS FÖR UNDERHÅLL AV PROFFS FÖR RENGÖRING AV BYGGNADER

Knappast någon golvbeläggning ser lika vackert och tilltalande ut som ett trägolv av parkett. Golvbeläggningen gjord av förnybart råmaterialvirke är robust, lätt att underhålla och utstrålar en ädel högkvalitativ charm. Beroende på vilket ved som används är det kanske inte billigt, men det är väldigt hållbart om det rengörs och vårdas ordentligt. Tack vare sitt naturliga utseende skapar ett träparkettgolv en behaglig känsla av att vara hemma. Här som proffs inom byggnadsrengöring ger vi tips om professionell rengöring och underhåll av parkettgolv:

RENGÖRING AV PARKETTGOLV: ANVÄNDBARA TIPS FRÅN EXPERTERNA

INTE FÖR MYCKET VATTEN!

För mycket vatten på parketten är inte bra för trägolvet! Det sväller, kan ändra färg, trävarpningen. Använd så lite vatten som möjligt. En lätt fuktad duk passar bäst. Ringa ut moppar ordentligt i förväg! I allmänhet ska den rengöras torr varje dag och torka av med en fuktig trasa bara en gång i veckan.

INGA SLIPMEDEL ELLER AGGRESSIVA KEMIKALIER!

Aggressiva rengöringsmedel attackerar trägolvet och förstör den naturliga skyddsfilmen. Som ett resultat blir parketten smutsigare, kan absorbera smuts och vätskor, repa snabbare och bli missfärgad. Så håll dig borta från aggressiva rengöringsmedel!

ENVISA FLÄCKAR? SPIRITUS.

Om det är fläckar eller smuts på parketten som är svåra att ta bort: räcka ut flaskan! I det här fallet, det gamla hemmet botemedel ”ande”. Efter en kort exponeringstid kan envisa fläckar helt enkelt torkas bort och tas bort helt. Vårt tips: Torka upp eventuella spillda vätskor omedelbart så att veden inte ens kan ta upp dem.

INGA DAMMSUGARE!

Dammsugare är inte lämpliga för parkettstädning. Du kan till och med repa ditt vackra trägolv med en speciell infästning som en dammborste. Så håll dig borta från dammsugaren! Vanliga golvmoppar är mer lämpade.

SMUTS STANNAR UTANFÖR!

Ju mindre smuts kommer in i lägenheten från utsidan, desto mindre måste parkettgolvet rengöras. Var därför uppmärksam på smutsmattor (dörrmattor) i entréområdena. Och då och då kommer smuts på trägolvet: Ta bort snabbt så att golvet inte repas av fin sand, damm eller små stenar.

LÄMPLIGA RENGÖRINGSMEDEL

Som regel används pH-neutrala och lösningsmedelfria rengöringsmedel för att rengöra parkettgolv. Om du är osäker, använd ett speciellt rengöringsmedel som är uttryckligen lämpligt för parkett. En vårdprodukt bör appliceras en eller två gånger om året. Varning med träpolermedel! Använd endast efter samråd, eftersom vissa polermedel kan skada trägolvet eller tränga för djupt in i träet. Polermedel som innehåller silikon eller mineraloljor rekommenderas inte.

GOLVMOPP: BOMULL!

Bomullstorkar är bäst lämpade för rengöring av parkettgolv. Ingenting repas och ytan på golvet av hög kvalitet är bara ”försiktigt smärtad” under rengöring. Golvtorkare som rekommenderas av parkett tillverkaren kan vanligtvis också användas utan att tveka.

VILL DU HA EN GLANS? GOLVVAX!

Med tiden förlorar parkettgolvet sin vackra glans. Detta åtgärdas genom regelbunden polering (tätning och polering av golv) på trägolvet med golvvax. Detta så kallade ”poleringsvax” täcker ytan med ett skyddande skikt och ger golvet en blank glans igen. Vårt professionella tips: Vattenbaserat akrylvax.

SLIPA ELLER POLERA

Det behöver inte alltid slipas omedelbart. Mindre till medel-djupa repor kan ”poleras bort” igen. Om reporna är för djupa bör parketten slipas ner på ytan. När du köper, se till att parketten är tillräckligt tjock. Cirka 0,6 mm av trägolvet slipas av per slipningscykel. Vårt experttips: Var uppmärksam på ett ”slitlager” som är minst 4–5 mm tjockt när du köper!

INGA MIKROFIBERDUKAR!

Användning av mikrofiberdukar bör också undvikas vid rengöring av parketten. Torkarna orsakar de minsta reporna och förstör därmed det naturliga skyddsskiktet. Smuts och damm fastnar bättre, vätskor kan tränga igenom snabbare och du tappar den vackra glansen på trägolvet. Så: inga mikrofiberdukar snälla!

LUFTFUKTIGHET!

Torr luft torkar ut trägolvet. Det blir sprött, sprucket och mer mottagligt för smuts och slitage. Om luften är för torr, deformeras plankorna och lederna! En optimal rumstemperatur för parkettgolv är 19–23 ° C med en luftfuktighet på 56-66%. Vårt råd: Säkerställ optimal luftfuktighet!

INSIDER TIPS: SVART TE

Om parkettgolvet är tätat kan du också använda en blandning av vatten och svart te som ett hemhjälpmedel. Låter konstigt, men det fungerar faktiskt! Tanninerna i te löser upp fett, nikotin och annan smuts och kan därför lättare tas bort. Det finns cirka 6 tepåsar med svart te per liter vatten. Denna metod är bäst lämpad för mörkare trägolv. Se ändå till att inte torka för vått!

HJÄLPMEDEL: AMMONIAK

Ett annat botemedel mot grov smuts på tät parkett är en rengöringslösning tillverkad av vatten och ammoniak. Förutom rengöring ger behandlingen med svart te eller ammoniak golvet en behaglig glans igen.

SVARTA RÄNDER? SUDDA!

Egentligen ett problem från skolans idrottshall, men det händer alltid: svarta ränder på golvet. Ett kommersiellt tillgängligt radergummi kan hjälpa! Radera och svep bort smuts. Speciella ”smutsrensare” fungerar ännu bättre, du kan komma in i varje stormarknad, så att andra golv och väggar kan rengöras från fläckar och ränder.

RÖDVINSFLÄCKAR PÅ PARKETTEN

Fläckar med rött vin är bestående. Till och med på parkett. Om det finns en fläck bör du torka av den så snabbt som möjligt så att rött vin inte tränger igenom för djupt in i trägolvet. Vid vaxad eller oljad parkett kan rött vinfläckar avlägsnas med speciella rengöringsmedel för parkettfläckar. Kaffe, blod eller andra envisa ämnen kan också tas bort på detta sätt. Se till att tvättmedlet har en tillräcklig reaktionstid och torka sedan med lite varmt vatten. De drabbade områdena måste sedan återoljas eller vaxas för att återställa skyddsskiktet. När det gäller större och äldre fläckar, är det enda som ofta hjälper att slipa och försluta. Så: var försiktig med rött vin!

Kontakta oss som din personliga städfirma i Malmö.