Mer än bara varm luft: rengöring av elementet

Het, varmare, uppvärmningsluft: ju varmare desto bättre är bakteriernas livsmotto. De oinbjudna gästerna känner sig särskilt bekväma i varma temperaturer (och i fuktiga områden) – deras idealiska lounge: vår uppvärmning! I spåren och lamellerna ackumuleras alltmer damm från dag till dag – detta påverkar inte bara våra ögon utan också vår hälsa (t.ex. personer som är allergiska mot damm).
Därför är det desto viktigare att rengöra elementet noggrant och regelbundet – helst före och efter varje uppvärmningssäsong! Eftersom rengöring av värmesystemet kan vara en ansträngande rengöringsåtgärd har vi sammanställt några användbara tips och tricks för dig:

Populärt tips: samla upp damm

Visste du att det ackumulerade dammet i vår uppvärmning kan minska värmeeffekten med upp till 35 procent? Du bör därför rengöra kylaren minst vart tredje till femte år – noggrant! Som allergiker bör du dock ta städinitiativet varje år och ta tag i städningen av ditt värmesystem.
Vårt universella tips: Lägg en fuktig trasa under värmaren för att fånga ned eventuellt damm. På så sätt sprids det inte i rummet.

Använd hårtorken: damm av panelradiatorerna

Rengöring av platta radiatorer (plattradiatorer) har allt! Damm och smuts lägger sig mellan metallplåtarna inuti och gömmer sig här från vår dammvippa. Sidorna är stängda och gallret fäst överst tillåter inte grov rengöring.

För att få tag på allt damm måste locken först tas bort. Skruvarna till frontluckan är vanligtvis på sidan eller baksidan av kylaren. Gallret sätts ofta bara löst in och kan lyftas något – annars kan du lossa några små skruvar och ta bort gallret.

Nu kan du ta bort lamellerna med en lång kylarborste. Det snabbaste sättet att göra detta är med en hårtork – bara blåsa ner dammet. Alternativt kan en dammsugare med ett smalt sugfäste hjälpa. Naturligtvis kan elementet också rengöras med en fuktig trasa – använd helst ett neutralt universalrengöringsmedel. Det bästa sättet att rengöra termostatventilen är att använda en fuktig tandborste innan du sätter tillbaka locken.

Ribbade radiatorer, rörradiatorer och konvektorer: tre snabba uppvärmningstips att ta med dig

Ribbade radiatorer: Med gamla ribbade radiatorer upptäcker du tyvärr genast dammet som är dolt i luckorna. Du kan effektivt ta bort detta med en dammvippa eller en lämplig dammsugare. Om du är allergisk mot kvalster är det bäst att använda en trasa och lite vatten. Torka sedan radiatorerna väl igen och njut av den dammfria luften.
Rörradiatorer: Rörradiatorer kan snabbt och enkelt torkas med en fuktig trasa – torka av dem och du är klar!
Konvektorer: Du kan enkelt ta bort löst damm med en dammsugare. Lämna dock regelbundet underhåll till en specialist.

Utkast: ventilera radiatorerna

Ge din värmare lite frisk luft efter detta intensiva rengöringsprogram! Senast när din uppvärmning förblir kall eller om du hör ett gurglande ljud är det hög tid för ventilation. Men annars kommer du aldrig att gå fel med rutinventilation.

Allt du behöver är ett kärl för att fånga upp hett vatten från värmaren, en trasa (om något skulle gå snett) och en fyrkantig skiftnyckel för att öppna ventilen – detta kan också göras med en tång om det behövs. Vrid ventilen helt upp genom att vrida värmen till högsta nivå. Håll nu kärlet under avluftningsventilen (detta är på motsatt sida av termostaten). Vrid nu ventilen en kvart till ett halvt varv moturs med ventilationsnyckeln. När du hör ett litet väsande flyr luften ut som avsett. Så snart vatten kommer ut ur öppningen istället för luft kan du stänga ventilen igen och slutföra uppvärmningsrengöringsuppdraget.

Behöver du hjälp med rengöringen i ditt hem eller på ditt kontor? Kontakta oss som din städfirma i Malmö!