Få din matta ett se som ny ut igen

Mattor är fantastiska blickfångare och garanterar en bra dos av mysighet i ditt hem. Även om det känns trevligt och mysigt på fötterna är smuts svårare att ta bort från mattor än från kakel eller laminat. Regelbunden dammsugning är viktig men tar bara bort det grövsta dammet. Speciellt fläckar är envisa och kommer ofta bara ut med dyra rengöringsmedel. Dessa tips hjälper dig att avgöra om fläckarna kommer att försvinna med huskurer eller om professionell mattrengöring rekommenderas:

Rengöring av mattan, men bara med rätt teknik

Oavsett om du rengör mattan själv eller får professionell hjälp – det är alltid viktigt att fläcken tas bort från mattan så snabbt som möjligt – helst färskt. Du bör aldrig försöka gnugga bort fläcken, eftersom detta bara kommer få fläcken att bli djupare. Så torka bara med försiktighet. När du tar bort fläcken ska du alltid arbeta från fläckkanten mot mitten.
Ge tillräckligt med tid för mattrengöring, särskilt för större aktiviteter. Medlet måste ofta blötläggas länge och mattan behöver tillräckligt med tid för att torka. Oavsett vilken typ av medel, bör du alltid testa den först på en obetydlig del av mattan. Om materialet tål rengöringsmedlet kan du börja arbeta. Om mattan bleknar eller skadas på något sätt: Fortsätt inte! Men vad kan man använda för att rengöra mattan?
Universal tips: Mineralvatten gör underverk på färska fläckar. För att göra detta häller du helt enkelt vattnet på fläcken och använder en handduk eller mikrofiberduk för att suga upp smutsen som har lösts upp i den. Återigen: snälla gnugga inte!

Mattrengöring eller hemmet – Vilken är effektivare?

Det fantastiska med huskurer är känt att det är billigt, effektivt och tillgängligt i nästan alla hushåll. De är naturliga och har bevisat sig genom generationer.

Bakpulver:

Tack vare natrium som det innehåller är bakpulver ett verkligt mirakel för alla typer av fläckar och smuts. Det driver också bort dåliga dofter. Stänk helt enkelt bakpulver på fläcken och häll sedan försiktigt hett (inte kokande!) Vatten på områdena – detta öppnar bara fiberporerna! Denna blandning ska nu sitta i några timmar – ännu bättre över natten. Du kan sedan försiktigt torka av pulvret. Om fläcken fortfarande finns där kan processen upprepas. Vinäger kan också tillsättas i vattnet. Men var försiktig: vinäger har en blekande effekt, så den är endast lämplig för ljusa mattor.

Salt:

Salt anses vara det ultimata botemedlet för röda vinfläckar på mattan. Lägg omedelbart saltet på fläcken och låt det vila. Saltet suger upp rött vin och blir rödaktigt. Sug sedan bort saltet. Se till att du bara behandlar fläcken utifrån och in, annars sprider den sig bara ytterligare. Om rött vin redan har torkat fast, hjälper vitt vin, mineralvatten och vinägervatten. Eftersom dessa medel innehåller syra måste du först testa mattans färgfasthet på en iögonfallande plats.

Citronsaft:

Citron har också en blekande effekt och bör därför endast användas på ljusa mattor. För att göra detta, droppa helt enkelt lite citronsaft på fläcken och torka av den försiktigt med en trasa.

Glasrengöringsmedel:

Även med glasrengöringsmedel kan du få envisa fläckar ur mattan. Spraya lite av det på fläcken, låt det torka och borsta sedan ut det. Du kan till exempel använda en kommersiellt tillgänglig handborste för detta ändamål.

Raklödder:

Raklödder är det billiga alternativet till mattskum. Det är emellertid viktigt att skummet inte är färgat och inte innehåller några tillsatser som mentol. Raklöddret appliceras på fläcken, införlivas försiktigt med en borste och ska sedan dammsugas bort.

Mattskum:

Innan mattans skum appliceras måste mattan dammsugas ordentligt för att grovt avlägsna den lösa smutsen. Testa nu skummet på ett rent ställe på mattan. Om färgen inte har bleknat är mattskummet säkert att använda. Fortsätt som med rakskummet: spray på, arbeta in med en borste och dammsug sedan helt enkelt.

Naturen hjälper din matta året runt

När vårrengöring ska göras på våren ska dina mattor också rengöras igen. Den gamla mattpiskaren är särskilt användbar när det finns damm. Det är viktigt att bara slå ut mattan på undersidan, annars kommer smutsen att bearbetas mycket djupare i mattan.
När det är varmt på sommaren är detta den perfekta tiden att rengöra mattan. Det kan sedan torka snabbt i solen, men var försiktig: solen kan lätt tona ut mattan, särskilt i kombination med vissa rengöringsmedel.
Du kan också fräscha upp dina mattor på vintern. Du kan också lägga din matta i snön. Lägg bara upp och ner i snön och vänta lite. Fukten rengör mattan, men den blir bara lite blöt och tar inte för lång tid att torka. Om du fortfarande är osäker på om din egen matta uppfyller kraven för denna rengöring, bör du överväga professionell rengöring.

Kan du också tvätta mattor i tvättmaskinen?

I princip är detta möjligt och badkaret kan också vara ett bra alternativ. Men följ tillverkarens anvisningar och tvätta inte mattorna för varmt.
Större mattor suger emellertid upp sig och blir så tunga att du inte längre enkelt kan transportera dem. De tar också extremt lång tid att torka igen. Så du bör låta proffsen göra det.
Om mattan var dyr eller om fläckarna bara inte vill gå bort trots alla tips rekommenderas professionell mattrengöring. I allmänhet bör en intensiv rengöring utföras av en städfirma i Malmö minst vartannat år. Främst på grund av att osynliga skadedjur som kvalster eller klädmalar sprider sig på mattorna. Inte bara låter det grovt, det kan också leda till hälsoproblem som allergier. Även småbarn kan snabbt komma i kontakt med dessa bakterier genom att krypa på mattorna. Det är därför som regelbunden dammsugning är viktig (minst en gång i veckan).
När du tvättar mattorna med tvål eller till och med tvättmedel, se alltid till att de sköljs helt. Annars kommer den framtida smutsen vara envist bunden. Ulltvättmedel och diskmedel är milda men lockar magnetiskt smuts och gör mattan blek och grå. Det är nästan omöjligt att helt tvätta en stor och tung matta. Så tänk två gånger om att lämna din älskade matta till en professionell. Du kan nu enkelt boka mattrengöring via vår städfirma i Malmö.